U sredu, 21. septembra, u kongresnom centru Hotela „Park”, u neposrednoj blizini Novosadskog sajma uspešno je održana stručna konferencija Zašto možete verovati EU kvalitetu iz Slovenije. Na konferenciji, koja je bila deo aktivnosti evropskog projekta promocije kvalitetnih evropskih proizvoda od svinjskog mesa na srpskom tržištu, učestvovalo je oko 100 učesnika, od poslovnih gostiju, predstavnika trgovačkih kompanija i horeka sektora, do stručnjaka iz oblasti tehnologije hrane i poljoprivredne i mesnoprerađivačke oblasti, čak i predstavnika medija, koji su slušali domaće i evropske stručnjake.

Goste je na početku pozdravio Dejan Vladić, ministar savetnik Ambasade Republike Slovenije u Srbiji, koji je istakao dobru saradnju Slovenije i Srbije i posebno zadovoljstvo organizacijom konferencije na kojoj Slovenci i sa stanovišta obezbeđivanja evropskog kvaliteta Srbiji, kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, mogu da predstave iskustva iz ove oblasti. Stručni deo je nakon toga otvorila Ana Ahčin, generalna sekretarka Giz Mesne industrije Slovenije, koja je okupljenima predstavila osnovne podatke o slovenačkoj mesnoprerađivačkoj industriji, iskustva industrijske grane prilikom ulaska u Evropsku uniju i prilagođavanja strogim evropskim standardima kao i uključivanje u evropske šeme kvaliteta, a nekoliko reči posvetila je i aktuelnoj svetskoj situaciji u industriji prerade mesa.

Još opširnije je o tome govorio Aleš Kuhar, agrarni ekonomista iz Slovenije. Predstavio je i sistem kontrole kvaliteta i bezbednosti proizvodnje hrane u Evropskoj uniji, a u kontekstu kvaliteta i bezbednosti i pravilnog izbora proizvoda, istakao je količinu antibiotika koji se koristi u proizvodnji mesa, gde je Slovenija jedna od država sa najmanjom upotrebom. Svoje predavanje je završio tvrdnjom da su mesni proizvodi iz Evropske unije odličan izbor za zahtevne potrošače koji žele samo najbolje.

Stručni deo je zaokružio domaći stručnjak dr Nenad Stojanac sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji je predstavio aktuelno stanje u Srbiji sa stanovišta obezbeđivanja kvaliteta proizvodnje prema evropskim standardima. Pritom je ukazao na problem relativno niske kupovne moći u Srbiji, koja u velikoj meri diktira da proizvođači proizvode jeftinije proizvode, što naravno utiče i na veću ponudu proizvoda slabijeg kvaliteta.

Uz predavanje dr Stojanca i s kratkom diskusijom završen je stručni deo konferencije, a druženje učesnika nastavljeno je praktičnom degustacijom evropskog kvaliteta uz gozbu evropskih mesnih proizvoda, s kojima su gosti mogli da se upoznaju na prezentacijama evropskih proizvođača održanih u toku konferencije. Svaki gost je na kraju dobio i ukusan poklon u vidu kvalitetnih proizvoda upakovanih u praktičnu pamučnu poklon-kesu s logotipima projekta, kao i pozivnicu i besplatnu ulaznicu za posetu prezentacionom štandu projekta Originalni evropski kvalitet na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.