Ko još nije čuo za kranjsku kobasicu? Poznati mesni specijalitet s bogatom tradicijom, čiji je dom u Sloveniji, predstavlja jednu od najomiljenijih i najprepoznatljivijih kobasica u svojoj domovini i šire.

Kranjska kobasica  sadrži samo svinjsko meso najvišeg kvaliteta začinjeno solju, biberom i lukom, ima odličan zavodljiv ukus i kvalitet i lako se priprema, zato su njom oduševljeni kako najmlađi tako i zahtevne domaćice i spretni roštilj majstori. Toliko je omiljena i svestrana da bi mnogi želeli da prisvoje njeno ime i slavu. Ali nije svaka kobasica koja ima naziv kranjska kobasica zaista i prava kranjska kobasica!

Kranjska kobasica je jedna jedina. I jedinstvena. Zbog toga je zaštićena i na evropskom nivou i nosi evropsku oznaku kvaliteta ZGO, što potrošačima omogućava da je na policama prodavnica prepoznaju. Naziv “Kranjska kobasica” mogu da koriste isključivo sertifikovani proizvođači iz Slovenije. Pošto se radi o zaštićenom proizvodu, svaki par originalne kranjske kobasice je označen EU simbolom kvaliteta – zaštićenom geografskom oznakom (PGI).  Pravu kranjsku kobasicu pravi samo 13 sertifikovanih proizvođača, a svi, naravno, dolaze iz Slovenje.