Kranjska kobasica predstavlja slovenački kulinarski specijalitet za koji važi specifičan i visoki gastronomski kvalitet, a njen ugled prevazilazi granice Slovenije.

Za pripremu kranjske kobasice koristi se samo najbolja svinjetina I i II kategorije. Punjenje se priprema od kvalitetnog svinjskog mesa (75–80%) i tvrde slanine (20–25%), kojima se dodaje nitritna so, usitnjen odn. mleveni biber i dehidrirani beli luk. Za punjenje nadeva koriste se svinjska creva, koja se u parovima ručno vezuju drvenim štapićima tako da su im krajevi spojeni.

Kranjska kobasica zatim prolazi kroz vruće dimljenje bukovim drvetom i pasterizaciju. Tako nastaje polutrajna, blago dimljena kobasica koja pre jela mora da se skuva. Prema tradiciji, kranjska kobasica se jede topla sa kiselim (prženim) kupusom ili kiselom repom, i hladna, uz zemičku ili kajzericu, senf, rendani ren i kriglu piva.

Samo sertifikovani proizvođači mogu da proizvode kranjsku kobasicu i da koriste naziv „kranjska kobasica”, koji je zaštićen na evropskom nivou.

I još jedna zanimljivost: tradicionalna proizvodnja Kranjskih kobasica je 2013. godine u Sloveniji proglašena živim remek-delom od nacionalnog značaja i upisana u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.